The ball is round (in Dutch)

I have predicted the results of the decisive matches in the Eredivisie season 2018/2019 with my hierarchical Bayesian Poisson model. Betting on these results gave me a decent return.
sports analytics
Author

Piet Stam

Published

May 10, 2019

Deze blog heb ik op LinkedIn gepubliceerd en is hier integraal overgenomen om de openbare beschikbaarheid te garanderen.

Ajax en PSV vechten in hun race naar het kampioenschap tot op het laatst voor de punten. Dit weekend speelt Ajax thuis tegen FC Utrecht en PSV uit tegen AZ. Een hiërarchische Bayesiaanse Poisson analyse (ahum) van 5 seizoenen aan wedstrijddata voorspelt winst voor Ajax en PSV, maar voor PSV is er ook nog een gerede kans op een gelijkspel (1-1). Het kampioenschap gloort voor Ajax. Niettemin, de bal is rond… #livbar #ajatot

Het voordeel van een Bayesiaanse aanpak is dat we naast puntvoorspellingen ook de onzekerheid die daarmee gepaard gaat goed in beeld kunnen brengen. Zo staan in bovenstaande figuur de verwachte kansverdelingen van de doelpunten die met het model worden voorspeld.

In de eerste drie grafieken vind je de voorspelde verdelingen van het aantal AZ doelpunten (‘Histogram of home_goals’), het aantal PSV doelpunten (‘Histogram of away_goals’) en het doelsaldo (‘Histogram of goal_diff’). Uit de eerste twee grafieken volgt dat AZ en PSV beiden het meeste kans hebben om één doelpunt te scoren (de piek van die grafieken - de modus - ligt immers bij 1 doelpunt). Uit de derde grafiek volgt dat de kans het grootst is dat het doelsaldo op 0 of -1 uitkomt: of AZ en PSV spelen gelijk (0), of PSV scoort net een doelpuntje meer (-1). In dat laatste geval is PSV toch de matchwinnaar.

Dat een winst van PSV zeker niet moet worden uitgesloten, blijkt ook uit de vierde grafiek met een voorspelling van het wedstrijdresultaat. Daarin wordt de kansverdeling getoond met betrekking tot winst voor PSV (‘away_win’), een gelijkspel (‘equal’) en winst van AZ (‘home_win’). De kans dat PSV de wedstrijd winnend afsluit is meer dan 50%. Dat de weegschaal in het voordeel van PSV doorslaat, zou dan moeten komen door dat ene doelpuntje verschil die in de derde grafiek een grote kans wordt toegedicht.

Als je geïnteresseerd bent in de volledige lijst met modelvoorspellingen, bijv. dat van alle gelijkspelen juist 1-1 een grote kans maakt, dan vind je de doorverwijzing daarnaar op mijn blog. Ook vind je daar de route naar de broncode en gebruikte data, die je kunt gebruiken om deze analyse zelf eens uit te voeren in R.

Post Scriptum

Op LinkedIn heb ik de dag voor de wedstrijd op 12 mei 2019 het volgende commentaar toegevoegd

Zoals de Engelsen zeggen: “put your money where your mouth is”. En dus heb ik op winst voor AZ en de gelijkspelletjes 0-0 en 1-1 elk een eurootje ingezet. Volgens mijn Bayesiaanse model zijn de kansen op de Toto goksite van de Nederlandse Loterij te laag ingeschat, dus hier valt mogelijk wat te halen. Fingers crossed!

Op LinkedIn heb ik na afloop van de wedstrijd op 12 mei 2019 het volgende commentaar toegevoegd

Gewonnen! Nee, ik bedoel niet het kampioenschap van #Ajax, maar de Toto! Door de winst van #AZ met 3 euro inleg 4,15 euro verdiend, dus een winstmarge van 1,15 / 3 = 38%. Waar krijg je dat rendement tegenwoordig nog? In ieder geval niet op mijn spaarrekening. En dat allemaal mbv mijn #Bayesiaanse voorspelmodelletje. Dat belooft nog wat voor volgend seizoen. Ook maar eens nadenken hoe we dit #algoritme voor serieuzere zaken zinvol kunnen inzetten. #statistics #bestguess

Citation

BibTeX citation:
@online{stam2019,
  author = {Stam, Piet},
  title = {The Ball Is Round (in {Dutch)}},
  date = {2019-05-10},
  url = {https://www.pietstam.nl/posts/2019-05-10-de-bal-is-rond},
  langid = {en}
}
For attribution, please cite this work as:
Stam, Piet. 2019. “The Ball Is Round (in Dutch).” May 10, 2019. https://www.pietstam.nl/posts/2019-05-10-de-bal-is-rond.